MY PASSION

MY PASSION

Wednesday, December 4, 2013

Rindukanlah – Encik Mimpi

Lirik Lagu Rindukanlah – Encik Mimpi

Ku Benar-Benar Sayang
Pada Dirimu Oh Kasihku
Janganlah Engkau Ragu
Pada Diriku

Dan Ku Berkelana Mencari
Harapan Yang Kita Impikan..
Dari Terbitnya Sang Suria...
Hingga Tenggelam..

Dan Ku Ingin Cinta Sejatimu
Dan Ku Ingin Harapan Hatimu
Oh Janganlah Engkau Bersedih
Oh Ikhlas-Ikhlaskanlah.. Hatimu

Rindu-rindukanlah Diriku
Sepanjang Hari-Harimu
Sayangku
Ku Adalah Milikmu
Sayangku Adalah
Milikmu Yang Kau Rindu..

Doa-doakanlah Diriku Di Dalam Hatimu
Di Dalam Nafasmu
Sepanjang Hari-harimu..

p/s ; first time tengok drama "Playboy tu suami aku" terus aku minat, bukan minat drama tu (aku bukan minat drama), tapi minat lagu OST dia ni ja, terus download laju2~  suka dengar lagu en.mimpi ni kat youtube--> Clip video yg comel ,

p/s: Masih cuba mencari minat untuk menonton drama melayu, setakat ni belum ketemui~

Friday, November 22, 2013

Episod Berucap

Assalamualaikum,

Isnin ni aku merupakan orang ke-4 untuk berucap dihadapan kelas dalam kelas Organization Communication, tajuk yang aku pilih kali ni ialah Uniqueness of Silat in Term Of Its Movements, Costumes And Also Musical Instruments. Macam menarik kan? 

Ok sejujurnya aku  ni bukan jenis suka berucap di khalayak ramai, buat bising dalam kelas tu tahu lah dan aku jugak bukanlah org yang pandai ber'public speaking'. Tapi apakan daya ianya wajib bagi setiap pelajar. 



Text and slide semua dah siap,cuma masalahnya ialah nak hafal tu... bukan main banyak pulak aku nak kena hafal. Itulah sapa suruh buat text panjang2 kan, padan muka sendiri. Tapi tak mengapa aku ambil cabaran ni, yer la bukan selalu pun nak berucap depan orang kan, lagi pun depan kawan2 sendiri jer nih, apa la sangat kan, (heh cakap besar plak)

ok nah aku kasi sikit conclusion pasal speech aku nanti, 
"As a conclusion, silat performances are accepted as cultural entertainment by society, especially in Malay traditional ceremonies. Watching such performance helps to take us back to the past era of Hang Tuah and Hang Jebat. I hope that silat associations such as Silat Cekak Hanafi and others will continue to promote the skills as well as the artistic values of silat especially among teenagers. After all, i want to remind the main point again,  silat is very unique because of its movements, costumes and musical instruments. Thank you."

p/s: suka hafal introduction dan conclusion dahulu, sebab pendek heh heh heh~ 

Saturday, November 16, 2013

Episod Insan Bernama Kamil?

Assalamualaikum,

Hari ni ada pogram kemahiran insaniah di fakulti, pogram yang MEWAJIBKAN pelajar menyertainya, hemm  pogram yang pada dasarnya ingin melahirkan pelajar yang memiliki sifat2 murni dalam sahsiah diri dan bla bla bla...hari ni hari sabtu ermmmm tahu je lah memang wajah pelajar2 datang pogram ni pun kesemuanya muka nampak tak ikhlas (termasuk aku). 

Hari sabtu bro,  aku terpaksa dikorban untuk hadiri pogram macam ni,terpaksa cancel dating hari ni (bajet mcm ada awk jer)  tapi apakan daya ini semua wajib kalau tak pergi tak dapat grad katanya. so aku pun datang lah :P. seperti biasa macam modul2 yang lepas, pagi2 mesti ada 2 slot ceramah dan petangnya sesi LDK. dari modul diploma sampai la modul degree ni itu jerlah  pengisiannya. Tapi dari segi intipatinya sudah tentu berbeda. 

Modul kali ini tajuk dia Melahirkan Pelajar berinsan kamil. Pekebenda tuh? first time dengaq aku ingatkan kamil tu nama orang, tah aku pun tak tau...dari pagi sampai lah tamat sesi LDK, aku termenung dan terfikir apa yang facilitator dan penceramah ingin sampaikan ni ek? memang tak faham sepatah haram ler...saat yang lebih teruk, aku tidur time ceramah dalam dewan. nahh haiii~ memang zero la.

tama LDK jam 5 petang tapi faci kasi pulang awal jam 4.30. aktiviti yg dijalankan malas nak cerita sebab BOSANGGGGG~ Sewaktu dalam perjalanan pulang ke rumah, dalam kotak fikiran aku masih tertanya2, apa yang penceramah dan facilitator ingin sampaikan sebenarnya? hemmm sekali lagi aku berkelana. Sampai rumah, rehat, lepas solat maghrib aku duduk atas kerusi dan SEKALI lagi aku bermonolog! dan kali soalan dalam kotak fikiran aku bertukar sedikit. Aku bertanya dalam diri...

"Apa sebenarnya intipati yang aku dapat dari penceramah dan facilitator hari ini?"

YES , itu soalan yang tepat yang patut aku tanya dalam diri! bukannya menyalahkan penceramah dan faci...aku tak faham apa itu insan kamil sebab aku tak mencuba memahaminya. itulah dia! Jadi aku duduk diam2 dan memaksa otakku memproses kembali apa yang diperkatakan hari ini. Dan alhamdulillah aku memahaminya dengan kembali ... Insan Kamil menurut pemahaman aku ialah manusia yang sempurna dari segi sifat2nya sepeti ilmu dan amalan2 mahmudahnya. Salah satu contoh sifat mulia insan kamil ialah menghiasi diri dengan sifat-sifat ketuhanan, berakhlak mulia dan berjiwa seimbang. Maklumat selanjutnya krang google sendiri. aku bukan penceramah :P

Jadi kesimpulannya disini, tak rugi aku datang pogram modul hari ni, walaupun malumat yang nak disampaikan oleh penceramah tu datang lepas solat maghrib heh heh alhamdulillah sampai jugak daripada tak sampai2 langsung~ 

p/s: Tak semestinya input/ilmu yang diberi dapat diserap oleh minda dengan serta merta, menuntut ilmu memerlukan keihklasan dan hati yang lapang. 





Wednesday, November 13, 2013

Episod 'Dalam'

Dalam hutan
Ada taman

Dan dalam taman
Ada puterinya

Dalam baju
Ada cinta

Dan dalam cinta
Ada segala-galanya

Dalam awan
Ada hujan

Dan dalam hujan
Ada lautan

Dalam aku
Ada dia

Dan dalam dia
Ada kita ada semua

M. Nasir's Ada (1993)

p/s :kecelaruan minda, sejak 2 minggu kebelakang

Monday, October 28, 2013

Episod This is not the end, This is not the beginning

Waiting For THE End - LP 

This is not the end,
This is not the beginning,
Just a voice like a riot
Rocking every revision

But you listen to the tone
And the violent rhythm,
Though the words sound steady,
Something empty's within 'em,

We say "Yeah!"
With our fists flying up in the air,
Like we're holding onto something
That's invisible there,
  


Flying at the speed of light,
Thoughts were spinning in my head.
So many things were left unsaid.
It's hard to let you go...

Sitting in an empty room
Trying to forget the past
This was never meant to last,
I wish it wasn't so...

What was left when the fire was gone?
I thought I found right but that right was wrong.
All caught up in the eye of the storm.
I'm trying to figure out what it's like - moving on.
And I don't even know what kind of things I've said,
My mouth kept moving and my mind went dead.
So picking up the pieces, now, where to begin?
The hardest part of ending is starting all again

This is not the end,
This is not the beginning,

Like we're holding onto something
That's invisible there,
'Cause we're living at the mercy of
The pain and the fear
Until we get it, forget it,
Let it all disappear!


P/s : This is not the end , this is not the beginning, you go hard. i go smart!  

Sunday, October 27, 2013

Episod Aiman kahwin???

Assalamualakum,

huh Aiman kahwin? bila? dengan siapa? berapa mas kahwin? bila tunang?
heh heh heh...terkejut tak??? untuk keterangna lanjut sila baca disini....


p/s: Sekarang ni memang umur sebaya aku dah pakat kahwin dah...kahwin awal, bagus2 :)

Monday, October 14, 2013

Episod Kerja Sekolah dan Lawatan Industri

Assalamualaikum

Semester III ni sungguh mencabar setakat ni, mahu tak nya hampir kesemua kerja sekolah kena buat lawatan ke industry ataupun mana-mana company, adeih. Leceh betol kan. 

Nak kena buat surat kebenaran sendiri, kena tunggu respon dari kompani tu lagi, kekangan waktu plak tu, masalah kenderaan lagi tu, dan paling masalah, ada company reject lawatan kami last minit, deng! Jadi itulah cabaran yang perlu dihadapi nak siapkan assignment.


Dikontotkan Dipendekkan cerita, Mycron Industry setuju menerima lawatan kami huhu seronok betol bak hang. Jadi minggu lepas hari Jumaat, aku dan ahli kumpulan pun pergi ke lokasi untuk buat sesi interview dengan Human Resource Manager kilang tersebut. 

Ini pengalaman pertama kami buat sesi interview dengan manager fuhhhh perasaan sangat la kabut and gementar mahu taknya, orang yang kami nak interview ni dari top management Mycron. 


Ruang menunggu sebelum sesi interview, macam biasalah kena datang awal sebelum appointment. Layanan staff pun bagus dan peramah. Time ni kami just perkemaskan soalan2 yang bakal diajukan nanti.


Terima kasih pada miss Elina dan staff yang sudi layan kami ni. mintak maaf kalau soalan diajukan terlalu banyak sampai pening kepala cik Elina. thanks jugak sudi benarkan kami buat lawatan dalam kilang even, tiada pun dalam tentatif :) 


Aku pun tak berapa dengar sangat apa yang cik Manager ni cakap sebab dalam kilang ni sangat la bising. Jadi kami pun terpaksa tengok jer haha...kilang ni agak besar, puas jugak la berjalan kaki pusing kilang Mycron ni 


Aku pun tak tau apa sebenarnya kilang ni hasilkan, yang aku pasti raw material dia dari besi yang dimampatkan sampai la jadi keras macam besi haha.. oh khabarnya besi2 ni dibeli oleh Peroduo dan Proton, jadi korang faham2 la besi ni untuk apa kalau bukan untuk body kereta

Kawan aku cakap siapa yang terkeluar dari laluan hijau ni dia dalam keadaan tidak selamat, so semua orang jalan atas line hijau ni jer haha2...KESELAMATAN DIUTAMAKAN


Mesin2 disini sangat la besar beb, staff yang jaga mesin tu just 2 3 orang jer...aku tengok mesin besar2 ni takut plak nak dekat...respect pada pekerja dowang ni. Berani dan cekal mencari rezeki.


Apa la yang dibicarakan tu...bentang projek baru ker tu hahaa


Terima kasih sekali lagi kepada Human Resource Manager dari kilang Mycron yang sudi terima lawatan kami ini. layanan yang diberi sangat la bagus, Kami doakan Mycron terus berkembang dan terus maju :)


p/s : Selamat Hari Raya Adil  Adha

Thursday, September 26, 2013

Episod BBQ di Hutan Lipur Khancing/ Taman Rimba Templer

Assalamualaikum, 

Minggu ni best, kelas ada 'sebijik' je, lain-lain kelas cancel sebab lectr. sibuk buat soalan final, tapi lopeh ni kelas ganti akan berderetlah. Oh disebabkan kelas banyak hari batal jadi kami pun plan pergi mandi di Sungai Khancing. 


Dekat jer dari Puncak Alam ke lokasi, makan masa 20 minit jugak, pergi balik tol kena RM8.00. *dekat macam tu pun 8 hengget?*  then nak masuk sini kena bayaran lagi...charge setiap kereta 2 hengget then ada charge lagi setiap orang RM 1....memang kena kapak ni. 

                       

Empat orang jer yang pergi, dah ini jer dak laki dalam kelas...alip ada hal tak dapat join trip ni. Thanks pada driver si Hakim, dalam 4 org ni sorang jer dah berpunya, yang lain available and easy to access hahaha...


Dah duduk kat Puncak Alam hampir 4 tahun tapi tempat best mcm ni tak tahu lak wujud. Mujur si Izul cadangkan lokasi best ni. Kena pulak dengan taste aku bab2 masuk hutan ni kan, pencinta alam katakan heh,. Padahal tak rancang pun nak pergi sini. betul kata orang, perkara yang tak dirancang ni lebih menjadi daripada perkara yang sudah dirancang. Faham tak tu ? heh.


"Selamat datang ke Hutang Simpan Khancing"

Kat sini nyaman udaranya, tak sangka ada hutan simpan yang indah masih dijaga cantik begini. Waktu kami pergi  tak ramai pun orang sebab hari Selasa. kalau hujung minggu baik kau tak payah datang, ramai dan sesak beb. 


Ada nampak sampah tak? tak kan, kawasan ni dijaga kebersihannya, patut la parking kena bayar mahal...charge tersembunyi rupanya, upah org kutip sampah lagi...tapi tak kesah la, janji bumi kekal bersih. Tapi awas, sini monyet bapak ramai giler...boleh la kalau kau nak tangkap sekoq buat pet kat rumah heh heh

 

Nak pergi ker lokasi air terjun pertama, kena la naik tangga dulu boh.... kejap jer dalam 9 -10 minit? Nampak tak semangat nak ber'bbq' dalam hutan, siap bawak pelbagai perkakas heh. Sambil naik tangga tu bolehlah lihat permandangan ciptaan tuhan yang indah ni. Aku terpegun :)

Bila sampai pada level 1 ni, aku dah teruja, sebab air terjun dia buat jiwa aku rasa tenang haha, pokok yang tinggi, cantik dan nyaman. MasyaAllah, Al manazir jamilah jiddan! Air dia jangan citer la, sejukkkkkkk 



Aktiviti menangkap ikan kecik. dapat la dalam 5 ekor mcm tu, liar sangat ikan ni macam peluru pergi dia. 


Bakar jangan tak bakar, aum sedap, Ayam sekor + 2 paket hot dog tu jerp, bajet dalam sorang Rm 10.00 jer. Sponsor by PTPTN haha 


 Kedalam air dipercayai paras dada i....

 Izul steady! a.k.a penganjur pogram 


Aktiviti kemuncak ialah mandi sampai gigil. 

P/s: Setiap kali nak guna camera mesti bateri habis , malapetaka betul. kalau tak boleh snap banyak lagi.  thanks izul sudi amik gambar guna henfon mahal kau. 

Kesian tengok monyet lapar. kasi mereka makan sikit. pastu balik ke Puncak Alam kembali. Penat gila punye. phewww~ KBye

Friday, September 20, 2013

Episod Puisi Perjalanan "Chip-chip Siburung Biru"

“Chip-chip Siburung Biru”- chip


Ku singkapi  kembali kenangan dulu-dulu sewaktu perkenalan di zaman laman biru,
Sapaan ku pertama disambut tenang si pencinta violet pemalu,
Sahabat mudah dicari, tak kenal jantina  tak kenal  rupa malah usia kamu,
Sahabat dicari memang beribu, yang setia tinggal satu, yang baki pergi  membisu.



 


Ada seekor burung dinamakan tuanku ‘chip2’ siburung biru,
Terbang bebas diangkasa biru sambil bawa berita rindu,
Bersahabat umpama cahaya dan bayang kan?
Yang gelap dicerahkkan, yang cerah digilapkan.



 
Persahabatan umpama perlawanan bola yang melewati  masa tambahan,
Sambil berharap masa itu bergerak lebih longlai agar ukhuwah  kita  bertahan.
Namun, disebalik persahabatan kita bina perasaan,
Tersembunyi  jauh dalam dasar hati yang tidak kita perasan.
 
Gubah sebuah  lagu ku tujukan di atas ‘garis masa’,
Jadikan bait lagu untuk kita berdialog dan berbicara lebih masa,
Tiada hadiah istimewa dberi pada teman biasa,
Tidak mengapa, nilai persahabatanku jadikan kau sahabat luar biasa.




Kusingkapi kembali waktu-waktu dihujung perjalanan,  
Ke destinasi impian sebatang jalan lurus harus kekiri dan kekanan.
Begitu juga hubungan kita yang terpaksa berpisah tidak berhaluan,
Kini destinasi kita berbeza tapi takkan ku lupa kisah kita bertiga;
Tuanku, ‘chip2’ dan pemberi makanan !

p/s: Chip2 dipercayai merantau jauh sana dan sini. Terbang bebas mencari sesuatu yang belum dijumpai - Sahabat yang sehati tetapi sejati.

Thursday, September 12, 2013

Episod Perasaan Datangnya Dari Kawan

Assalamualaikum, 

Hari ni macam nak share sesuatu berkenaan perasaan, cewahhh, aku bukan Dr.  Cinta malah tak pernah merasa cinta, jadi tak salah kalau aku berbicara berkenaan perasaan kan kan kan? PERASAAN- apa itu? Perasaan adalah satu emosi atau makna kata lain spiritual yang mesti ada pada setiap insan, perasaan boleh jadi sedih, gembira, marah, ,suka, benci dan cinta. CINTA?  Hurmmm dalam banyak2 perasaaan, perasaan cinta yang aku nak bicarakan ni, cinta pada Allah, cinta pada Rasul, cinta pada manusia dan sebagainya.

Cinta pada manusia boleh jadi baik dan sebaliknya. Jadi ini isinya,
  1. Jangan pikat wanita kalau anda tak bersedia cintakan dia.
  2. Jangan buat wanita itu jatuh cinta kalau anda tak cintakan dia. 
  3. Jangan memberi wanita harapan kalau anda tidak pasti.
  4. Jangan sakitkan hati wanita kalau anda tiada hati untuknya. 
  5. Jangan mainkan perasaan wanita kalau anda tiada perasaan untuknya.
  6. HARAM jika jadikan wanita itu kekasih tetapi tiada niat untuk nikahinya. 
  7. Istikharah – Bila hati terasa lapang itu tanda jodoh yang baik dan sebaliknya. 
  8. Lelaki soleh digalakkan kahwin dengan perempuan tak solehah, Perempuan solehah tak digalakkan kahwin dengan lelaki tak soleh.
  9. Luah perasaan nak kahwin pada wanita boleh tapi bukan dalam keadaan khalwat. (cth depan mak dia) 
  10. Hendaklah kamu pergi melihat dulu perempuan itu, baru berkahwin. Makruh tak tengok. Yang dah couple tapi akhirnya bernikah, wajib bertaubat juga dosa-dosa couple lepas.
  11. Yang dah tunang bawa tunang gi jalan-jalan boleh tapi kena bawa mak ayah dia sekali. 
  12. Kalau dah berkenan, pergi ke rumah merisik dan bertanya jujur & ikhlas nyatakan hajat nak kahwin.
-Pesanan diatas di petik dari pesan-pesan UAI. 

"Pada mula berkawan memang mengakui sebagai kawan, lama kelamaan si adam tidak sedar keakraban berkawan itu menyebabkan hati si hawa telah terpikat padanya" -- sering terjadi

p/s: Kadang2 aku terleka-terlupa, berkawan dengan kaum hawa terlalu rapat boleh mainkan perasaan mereka walaupun kita tidak berniat , disebalik berkawan mereka bina perasaan. 

p/s 2.0: Wahai lelaki, berkawan dengan wanita usah sampai usik perasaannya. Hati kita tiada apa,  tapi hati mereka merana~



p/s 3.0 : Jika aku dipulangkan ke masa silam, ku pilih zaman sekolah rendah, zaman tidak kenal apa itu perasaan cinta. Bebas berkawan tanpa bermain dengan perasaan.

Episod Bawaku Pergi Bukan Lagu Negatif.

Dulu-dulu time lagu Bawa ku pergi kecoh diperkatakan kerna membawa mesej tidak enak pada kalangan masyarakat khususnya mda mudi. nah tadi aku tengah googleing pasal isu ni, aku terjumpa kenyataan media yang dibuat oleh penulis lagu itu sendiri iaitu Malique dari Qarma Music. check it out listener!!! 


Statement Malique~
[Pagi tadi, Zizan menelefon saya, mengatakan surat dah diterima dari kerajaan, lagu BAWAKU PERGI harus dihentikan penyiarannya. Tanpa perbicaraan, tanpa peluang tertuduh untuk membela diri. Tidak adil, saya merasakan bahawa Zizan, Kaka dan saya telah ditindas. Keptusan dilakukan oleh individu, panel (jika wujud) yang tidak adil, cetek dan berkepentingan politik. 
Pada tahun 2008, saya menulis lagu PERGI JAUH untuk isteri saya. Lagu itu berkisarkan kami yang berangan-angan untuk pergi bercuti di tepi pantai Bali. Pada tahun 2012 pula, saya menulis lagu BAWAKU PERGI sebagai susulan kepada lagu PERGI JAUH. Lagu ini berkisar mengenai kehidupan saya yang setelah beberapa tahun berkahwin tapi masih sibuk dengan kerja dan jarang-jarang dapat pulang bersama dengan isteri. Lagu ini dicipta dari point of view si sang isteri untuk suaminya. Sang isteri berangan-angan mahu bercuti ke Tibet/Nepal sebagai tempat berbulan madu. Kerna itulah datangnya ayat, ‘puncak dunia kita duga’. Setiap orang yang mempunyai asas geografi, akan tahu yang puncak dunia adalah di Himalaya. Di situ jugalah wujudnya haiwan mitos Yeti yang dikatan mendiami tanah tinggi di situ. Mengapa semua ‘pentafsir profesional’ gagal untuk mengulas tentang bait tersebut? Saya selalu mengidam untuk pergi ke Indochina melalui jalan darat, ‘pergi lebih lama, pergi lebih jauh’. Saya tiada masa untuk meletakkan diri saya dalam fikiran seorang remaja kerana zaman itu telah lama saya tinggalkan. Saya menulis sebagai seorang dewasa dan jika ada pihak kurang matang yang mendengar lagu saya dan bertindak bodoh, itu bukan hal saya. Saya gemar mengembara, dunia ini ada 196 negara, dan sempadan dunia saya tidak berakhir di Siam. Saya mempunyai kebebasan untuk mengembara dan menceritakannya kepada sesiapa sahaja. 
Pada asalnya, lagu BAWAKU PERGI adalah lagu Ella featuring Malique tetapi ditukar kepada Kaka & Zizan atas permintaan Zizan sendiri. Dia menyukai lagu tersebut dan tiada timbul persoalan langsung tentang ‘niat’ lagu tersebut. Jika lagu ini diharamkan, tanpa disoal, tanpa dibicara, saya menuntut keadilan dari KERAJAAN MALAYSIA yang telah menghukum rakyatnya dan menidakkan hak dan kebebasan saya untuk bersuara. Orang yang patut diharamkan adalah orang yang mengusul perkara ini. Memalukan, pakcik. Saya tiada masa untuk berbalah dengan manusia yang negatif, lemah dan sangat senang dibunuh dengan kata-kata. Salahkan diri sendiri, jika dah membesarkan anak selama 20 tahun tapi dengar lagu 4 minit, dia dah lari. Be strong pakcik, bukan semua benda dalam dunia ini berniat untuk mencederakan anda dan keluarga anda. Saya juga ada kehidupan saya sendiri. Its just a song. If you dont like a certain food, you just leave it. You dont go around telling the whole country that they shouldnt taste it too. To whomever it may concern, you can start by being fair if not smart. Don’t let the world laugh at you over another childish issue blown out of proportion. Jangan senang-senang nak haramkan sesuatu dan menutup periuk nasi orang. 

Saya ada soalan terakhir untuk semua. Siapa yang sebenarnya negatif?]


Ha macam itu lah keterangan lagu yang dicipta Malique ini, siapa peminat lagu2 Malique ni mesti tahu yang dia suka cipta lagu berdasarkan sedikit sebanyak dari kisah hidup dia dan familynya...seperti lagu Senyum dan lain2. So kita sebagai pendegar jangan dengar kosong jer...buat kajian dahulu sebelum menuding jari sana sini. 

p/s: Wa die-hard-fan Malique and Eminem! Lirik mereka seperti tajam dari bilah pedang lebih laju dari peluru Winchester

Episod Semester Baru

Hari ni first day kelas mula, hemmm setelah 2 bulan cuti semester mood belajar sure dah kelaut perginya...penat nak cari balik.

Pada sem kali ni aku perlu lebih bijak dalam menggunakan sumber kewangan, tak mahu jadi seperti lepas, sem belum tamat tapi duit kewangan sudah nazak! Mungkin aku perlu berfikir 2 kali atau pun 3 kali ataupun banyak kali sebelum berbelanja. Yang mana tak penting tu tak perlu kot beli

Semester ketiga ni aku perlu lebih berfikiran matang dan jugak jaga tingkah laku. Nak jadi budak baik katakan heh heh heh. Duduk diam jer dalam kelas.

Target  semester ni jgk, nak try naik berat badan hehehe. Kawan2 yang pemurah tu boleh la belanja aku banyak2 :P

Oh ramai kawan2 aku masa diploma sudah dapat pekerjaan yang lebih kukuh, tahniah diucapkan! oh malah ada yang sudah berkhawin!! tahnnnnnnnnnnnnnnnnnnniah jugak yer. Moga cepat dapat baby, ehh!?

Pensyarah semester ni semuanya nya friendly, tapi aku akan pastikan tak akan ambil kesempatan pada lecturer baik2 ni. nak jadi budak baik katakan, kena dengar cakap pensyarah selalu heh heh heh




ok itu jer lah untuk minggu ni, jumpa minggu depan. k baip

p/s: Aku sekelas lagi dengan gadis itu. Memberi semangat datang kelas hari2

Monday, August 26, 2013

Episod 10 Karakter Sahabat Sejati

Assalamualaikum, 

Yeah, minggu ni aku nak share lagi 10 karakter sahabat yang baik, yok sambil2 buang masa tu meh baca sikit.....

1. Hargai masa bersama
Menghargai setiap masa anda bersama dengan sahabat agar dia dapat sentiasa merasa dirinya dihargai dan disayangi.

2 Ikhlas hati
Bersahabat kena la ikhlas, seikhlas hati menerima kekurangan dan kecacatan tak kira sama ada sahabat kita itu anak orang kaya atau sebaliknya. 

3. Berikan sokongan 
Bila waktu kawan kita tu dalam keadaan kesusahan, berilah sokongan agar dia tau ada orang disampingnya yang ingin menolong. 

4. Tak pentingkan diri
Jika kawan kita itu perlukan bantuan kita, segeralah membantu dirinya secepat mungkin ketika dia memerlukan pertolongan kita. Mana tahu nanti kelak dia pulak yang membantu kita.

5. Ingat-ingat tarikh penting
sebagai seorang sahabat yang baik, mengingati tarikh lahir sahabat adalah satu cara mudah untuk eratkan lagi hubungan. Kebiasaanya aku akan set semua tarikh lahir kawan dalam fon sebagai reminder. 

6. Tak burukkan nama sahabat
Sahabat baik tidak samasekali memburukkan nama kawan dia, walaupun telah melakukan kesalah besar atau sesuatu yang tidak diterima sahabat lain. Selalunya kita lihat ramai rakan talam dua muka. 

7. Pendengar setia
Jadilah pendegar yang setia, bukan cinta jer kena setia tau! Jika kawan kita tu menceritakan masalahnya, dengarlah dengan tekun supaya kawan kita itu merasa senang hati dapat meluahkan masalahnya. Tapi jangan pula kita memburukkan lagi masalah dia dengan kata2 yang meremukkan hatinya.

8. Tak minta balasan
Yeah, kawan yang baik tidak mengharap jasanya dibalas dengan serta merta atau dengan wang. Sahabat yang baik menolong dengan ikhlas. Aku lihat ia sudah menjadi trend kawan akan memaksa rakannya memberi habuan selepas memberi pertolongan. Kalau kawan kita tu loaded tak apalah, buatnya dia sekadar kais pagi makan pagi macam mana pula tu?

9. Saling memahami
Sahabat yang baik memahami sifat masing2, sebagai contoh kalau kawan kita tu tak suka makan masakan kari, jangan pula korang belikan dia kari...ini korang faham2 sendirilah, maleh nak cerita lebih

10. Saling percaya mempercayai dan kuat amanah
Ha, bagi yang duduk ramai2 dalam satu rumah tu sifat ini sangat perlu diaplikasikan supaya tidak berlaku situasi yang tidak diingini contohnya, korang cari sendiri buahahaha~!

p/s: Kadang-kadang sahabat pun boleh jadi jodoh kita  heh heh heh heh heh heh heh *senyum lebar :}

Sunday, August 18, 2013

Episod Sahabat Sebagai Teman Rapat

Assalamualaikum, 

Kadang-kadang aku lihat . . . mempunyai seorang sahabat sejati lebih berharga dari memiliki seribu teman yang mementingkan diri sendiri. 

Kadang-kadang aku lihat . . . bila masa datangnya kejayaan, teman-teman mengenali kita. Bila datangnya kesusahan pula, teman-teman tidak mengenali kita. 

Kadang-kadang aku lihat . . . persahabatan tidak terjalin secara automatik tetapi memerlukan  proses yang panjang seperti besi menajamkan besi, begitulah juga sahabat mempercayai sahabat.

Kadang-kadang aku lihat . . . persahabatan diwarnai dengan berbagai pengalaman suka dan duka, dihiburkan dan disakiti, diperhatikan dikecewakan, namun semua ini perlu diharungi setiap insan untuk menjadi seorang sahabat yang rapat.

Kadang-kadang aku lihat . . . seorang sahabat akan mendiamkan diri daripada menegur kesalahan rakannya , ini bahaya! sepatutnya sahabat menegur sahabat 

Kadang-kadang aku lihat . . .sahabat 'plastik' itu lebih ramai dari sahabat realistik. Baik hanya didepan sahabat, dibelakang kita hentam kawan kita sendiri. Plastik kah kita?

Kadang-kadang aku lihat . . . sahabat yang jahat itu lebih ramai dari sahabat yang baik, namun sahabat yang jahat boleh berubah kepada sahabat yang baik.

Kadang-kadang aku lihat . . . sahabat tidak memahami kata-kata ini' What Goes Around Comes Around".

Kadang-kadang aku lihat . . . sahabat yang pendendam itu lebih bahaya dari sahabat yang pemarah. Sahabat pendendam sukar di ubati, ia seperti virus...semakin hari semakin merebak semakin teruk.


p/s: Jadilah sahabat yanng sempurna kepada sahabat kita :)

Episod Ciri-ciri Sahabat Yang Baik

Assalamualaikum, 

Minggu ni aku nak share ciri-ciri sahabat yang baik , mudahnya kita mencari sahabat yang ramai, sekadar dihujung jari, tapi sedar atau tak sahabat yang baik itu sukar kita cari. Jadi mari kita menjadi sahabat yang baik dahulu sebelum kita mencari sahabat baik untuk peneman kita :)

  • Apabila kamu berbakti kepadanya, dia akan melindungimu
  • Apabila kamu merapatkan persahabatan bersamanya, dia akan membalas balik persahabatan tersebut
  • Apabila meminta pertolongan daripadanya, dia akan membantumu
  • Apabila kamu menghulurkan kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik

  • Apabila kamu memohon bantuan daripadanya, dia akan menghargai atau menyebut akan kebaikanmu

  • Apabila dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya

  • Apabila kamu memohon bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya

  • Apabila kamu berdiam diri kerana malu hendak meminta, dia akan menanyakan kesusahanmu

  • Apabila datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahanmu

  • Apabila kamu berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkanmu

  • Apabila kamu berdua berselisih faham, dia akan lebih senang mengalah untuk menjaga persahabatan

  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawap dan melarang melakukan perkara buruk serta maksiat

  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan didunia dan juga akhirat
p/s: Persahabatan diwarnai dengan berbagai pengalaman suka dan duka, dihiburkan dan disakiti. Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendir

Thursday, July 25, 2013

Episod 8 Cara Kenali Lelaki Penyayang

Assalamualaikum.

Ok minggu ni aku nak share skit 8 tips untuk mengenali bakal suami yang penyayang. So para2 gadis boleh la take note mana tau nak cari calon suami nanti. Tips ni aku kopi dan pasta jer dari timeline FaceBook . so enjoy:) 

1) Suka Haiwan

- Lelaki yang penyayang adalah lelaki yang sukakan binatang, kita boleh tengok reaksi dia bila ada haiwan ni sebagai contoh dikedai makan, ada kucing datang mengiauwww kat kaki lelaki tu, ada yang sepak terajang dan halau kucing tu, ada pulak yang bercakap dengan kucing tu ” kenapa?..lapar ye..nah amik ni..” sambil beri tulang atau isi makanan. Haa, boleh tau ke mana yang penyayang?. Lagi satu contoh mudah, lelaki yang ada bela haiwan peliharaan lagi lah menyerlah sifat kasih sayang dia.

2) Suka Kanak-Kanak

- Lelaki yang suka akan kanak-kanak berpotensi menjadi bapa yang baik. Ini kata Dr.Fadilah Kamsah. Sifat kasih sayang dan layanan baik terhadap kanak-kanak sudah sukup mencerminkan dirinya kategori lelaki yang bagaimana. 

3) Berat Akan Orang Tua

- Lelaki yang penyayang adalah lelaki yang berat akan orang tuanya. Seperti dia lihat ibunya terkontang-kanting mengangkat kain dijemuran, perasaan tak sampai hati yang wujud mendorongya membantu. Mereka juga akan sedaya upaya meringankan beban orang tuanya tanpa mengharap balasan.

4) Berat Akan Adik-Adik

- kita cuba tengok hubungan dia dgn adik. Tengok samada adakah hubungannya dengan adik rapat dan adik-adiknya menyukainya?. Perhatikan samada mereka bergurau senda atau tidak atau hanya membuat bodoh saje bila si adik ingin bermain dengannya.. Jika ya, maka dia merupakan lelaki penyayang. Ini berbeza dengan lelaki yang tak suka bermain-main atau melayan karenah adik kecilnya menunjukkan sifat penyayang dalam dirinya kurang

5) Prihatin Terhadap Kawan-Kawan

-Lelaki yang penyayang juga selalu bersikap prihatin atas kesusahan rakan-rakannya. jika ada yang meminta tolong dia tak ragu-ragu membantu sedaya boleh. Baginya kawan juga perlu ada dalam hidup dan perlulah ada sikap bantu-membantu dan tidak pentingkan diri. Tetapi biarlah berpada, bukannya setiap kali dia sahaja menolong atau tak pernah langsung menolong. Perlu ada sifat timbangrasa.

6) Pandai Menjaga Hati Pasangan

-Lelaki yang penyayang memang pandai mengambil hati pasangannya. Tengokklah bila pasangannya sedang berduka, pandai sahaja dia membuat humor untuk menghiburkan hati pasangannya. Kadang-kadang dia suka membuat kejutan bertujuan menggembirakan pasangannya. Jika pasangannya sedih dia juga tidak senang hati

7) Susah Marah

-Lelaki yang penyayang sudah tentunya lelaki yang tidak panas baran dan cepat melenting. Kerana hal kecil pun nak melenting seperti terlewat berjumpa, atau tercalarkan keretanya. Lelaki yang cepat melenting macamni korang berhati-hati la..

8 ) Sentiasa Murah Dengan Senyuman

-Kita tengok lelaki tu sejuk je..sentiasa senyum je selalu. Memang tak lokek langsung!.. Ini menandakan dia seorang lelaki yang penyayang. Senyuman yang diukir bertujuan mewujudkan elemen kemesraan kepada sesiapa yang memandangnya. Sebolehnya dia nak menegur semua orang dan berhubungan baik dengan semua orang. Tidak mahu mewujudkan unsur kebencian. 


p/s: kesemua ciri2 tu sudah di aplikasikan, cuma tips yang ke-6 tu masih belum merasai :) hehe 

Monday, July 15, 2013

Episod Perang Dengan Nafsu?

Assalamulaikum,

Yeah baru semalam aku habis jawab paper exam unuk semester dua. Rasa sangat lapang dadah dada. Seperti biasa semua paper mesti ada soalan yg tak boleh jawab, biasa lah tu kan but overall it just a good starting. 

Okay last paper aku tu jawab dalam puasa, hurmm pelbagai dugaan aku hadapi tau. Sebenarnya aku takda topik menarik nak dibicarakan dalam episod kali ni, nak bicara pasal puasa? blog lain2 pun dah ada. oh ok la sampai sini jer :) k bai

Oh oh opps, wait a sec brah! ! ! it just cross in my mind about somethin' that make me so annoying. First ramadhan aku dan housemate pergi bazaar ramadhan dekat Stadium Shah Alam tu, suasana meriah, ramai orang dan padat, juadah yg pelbagai dan rare dan  tidak lupa juga melihat karenah manusia sekeliling. Dalam banyak2 situasi tersebut ada sesuatu yg tak kena pada mata aku!

Dalam kesibukan kawan aku ni membeli lauk pauk, aku ni suka perhati gelagat orang so dalam pemerhatian tu aku dapati ramai gadis2 berpakaian mengjengkelkan di bazaar ramadhan! Apa yang aku maksudkan tu?  Berbaju ketat, jarang dan berseluar legging itu yang aku maksudkan. 

Dalam hati aku pun berkata, tidak malukah awak berpakaian begitu di khalayak ramai, dalam bulan ramadhan, di hadapan kanak2, orang tua? Awak seperti ingin menarik perhatian kami untuk melihat susuk tubuh awak.  Jika awak tak ada rasa malu , saya yg kaum adam ni pula yg rasa malu melihat pakaian awak tu . hurmm. 

Aku pun menoleh ke tempat lain dengan harapan gadis2 tersebut jauh dari pandangan aku. Nah, sekali lagi mata aku dihidangkan 'juadah' yg kurang enak. kali ini datang dari pembeli lain pulak. aduh kakak ni depan mata aku plak dah, berseluar legging nipis, berbaju singkat dan aku tak tau nak kata apa dah. Yang menjadi persoalan dalam pala otak aku skang ni, adakah memakai seluar legging bapak punya ketat  dikhalayak ramai menjadi satu kebiasaan dan diterima masyarakat? Aku fikir seluar tu hanya untuk dipakai bersama kain dan hanya dirumah. tapi skang dah terbalik kot.

Aku berjalan lagi dihadapan, buah fikiran aku memang tepat! kebanyakannya memakai seluar jenis yang sama, legging! Ini sangat annoying! aku tak tau apa sebab dan punca mereka suka pakai seluar jenis ni, nak kata senang pakai, baik takk payah pakai seluar lagi senang. Seluar leggiing yang pelbagai warna dan sangat terang tu memang tujuan dijadikan tarikan yer? 

Saya sebagai mewakili suara dari kaum adam, berhenti lah awak2 yang cantik dari memakai seluar begitu di khalayak ramai, sebab bagi kami ia tidak cantik pun dan sudah tentu ia mengganggu mata kami, seluar tu menunjukkan susuk badan awak 100% yang sebenar~!. Nak ke badan awak ditatapi oleh orang ramai, awak nak ke orang menilai saiz pinggang, bon***, peha awak tu?awak nak?  Yang laki pun sama jer berseluar pendek atas lutut baik muda dan tua. pakai kat rumah sudah la nohh. 

Jadi itulah dia episiod kali ni aku bercerita pasal legging plak ha3... sangat tidak best kan. tapi sekurang2nya aku menyeru kearah kebaikan kan kan? 

p/s: Dalam ramai2 gadis berlegging tu, terselitlah jugak gadis yang dapat menyejukkan mata den ni. 
"Gadis ayu, berpakain sopan i follow you, Gadis 'legging', berpakain ketat i dislike you"

p/s 2.0: esok aku balik sungai pasiaq, buka puasa dengan family yo!

p/s: Kawan aku dapat bergambar dengan Heliza Helmi, aku jeles kot. imma  big fan of her. 

Heliza Helmi with Anis




Wednesday, July 3, 2013

Episod Exam Mode

 Hey you out there, yes you with a cute smile...




Because of...
and the blogger is in ...


p/s: Buku di terbitkan untuk dibaca, Jadi jangan cakap banyak jom baca buku :P

Sunday, June 23, 2013

Episdod Haze! Haze! Hazenut?

Assalamualaikum...


hoho minggu ni pergerakan aku terhad sedikit untuk keluar kemana-mana, hal ini disebabkan jereb telah menyerang kembali Malaysia. Ini serious... masalah seperti begini acap kali berlaku. Mengapa. mengapa?



Khabarnya ia berpunca dari tanah seberang dimana terdapat pembakaran ladang secara terbuka, harap kerajaan mereka dapat tangani masalah ini secepat mungkin, jika tidak, negara2 jiran akan mengalami banyak masalah seperti keshitan, dan juga sektor perlancongan juga turut terjejas.




okay gambar ini aku amik dari timeline facebook, dimana ini tempat aku belajar. Hari ini istihar cuti bagi pelajar UiTM Puncak Alam. kualiti udara yg agak teruk  ini meyebabkan ramai mengalami masalah kesihatan. Jarak penglihatan jugak terhad. Dah la minggu depan aku start exam, harap ia selesai sebelum peperiksaan . Hendaklah kita minum air mineral banyak2 dan jgn lupa pakai mask kalau nak keluar ! 
Nak pakai mask macam ni pun tadak masalah :) 


Jadi marilah kita berdoa agar masalah ini dapat dibendung, dan mengharap hujan rahmat dapat membasahi bumi ini. Amin

p/s: Semalam aku ke KLCC, sangat teruk udaranya , mata aku pedih :(

Episod Perang Pena dan Kertas Datang Lagi

Assalamualaikum...


JADUAL FINAL EXAM. SEMESTER 11
COURSE : HEALTH ADMINISTRATION 

2.7.2013 (Tuesday) 
9am-12pm ; OHA472 

6.7.2013 (Saturday) 
9am-12pm ; OHA471 

6.7.2013 (Saturday) 
2.15Pm-5.15pm ; OHA455

9.7.2013 (Tuesday) 
2.15Pm-5.15pm ; ACC418 

14.7.2013 (Sunday) 
2.15pm-5.15pm ; OHA453 


Okay, sedar tak sedar aku dah HAMPIR selesaikan baki perjuangan dalam semester 2, tetapi itu belum bermakna perjuangan aku sampai disini sahaja, masih ada 4 semster perlu ditempuhi. 

Jadi minggu depan  merupakan minggu peperiksaan besar. Menguji kefahaman aku setelah apa yg telah diajar oleh lecturer dan harapnya aku dapat meluahkannya dengan baik diatas kertas putih.

p/s : Acap kali ditanya "Dah degree ni bila lagi nak cari teman hati?"